Marathon 2021

Op 17 april 2021 zal ik mijn vijfde marathon lopen. Momenteel zit ik in de zogenoemde taperingsperiode. Dat houdt in dat je minder traint om het lichaam optimaal uitgerust te hebben voordat de marathon start. Als wedstrijddoel ga ik vooral voor de marathon uit te lopen. Ik durf me het tijdsdoel van 4u30 te stellen. Dat is 45 minuten trager dan de snelste marathon die ik gelopen heb.

Normaal zou ik op mijn 38ste verjaardag mijn vijfde marathon gelopen hebben maar daar stak corona een stokje voor. Door corona heeft het dan ook een hele tijd geduurd eer ik zekerheid had voor een nieuw tijdstip van mijn vijfde marathon. Het was begin januari dat ik me heb ingeschreven voor deze uitdaging. Gezien ik steeds op zoek ben naar sportieve uitdagingen was dit een goed moment. Een strava-wedstrijd onder de vrienden was net afgelopen.

Al vanaf midden oktober 2020 sport ik dagelijks. Daarvoor was dit bijna dagelijks. Het is een gewoonte geworden waar ik me erg goed bij voel. Ik wissel looptrainingen af met core-trainingen, yoga en fietstrainingen. De fitness is intussen al een hele tijd gesloten. Mijn hometrainer is toch wel één van de betere investeringen die ik mezelf cadeau heb gedaan. Ik overweeg nu ook om een opvouwbare roeimachine te kopen.

Als ondersteuning van mijn trainingen heb ik al heel wat gehad aan https://ikjeunemie.be. Vorig jaar gingen er op geregelde tijdstippen gemeenschappelijke looptrainingen door. Door corona zijn deze ook nu voorlopig afgelast. Recent heb ik ook de facebookgroep teamfischer leren kennen. Er wordt informatie uitgewisseld over wedstrijden en trainingen. Teamfisher organiseert ook op regelmatige tijdstippen core-trainingen. In groep ben je gemotiveerd om je grenzen verder op te zoeken. De sessies eindigen steeds met een gemeenschappelijke plank-sessie. Ook de strava-club van joggingsclub De Pinte motiveerde me om nog meer te lopen.

Er gaan momenteel nog niet zoveel loopwedstrijden door maar ik merk dat de organisatoren er toch in slagen om vernieuwde initiatieven te organiseren die conform de corona-maatregelen kunnen doorgaan. Ik kijk er alvast naar uit wanneer mijn joggingsclub terug groepsjoggings gaat organiseren.

Gezien mijn wedstrijddoel vooral is om de marathon uit te lopen heb ik niet extreem veel trainingskilometers moeten maken. Ik heb de focus gelegd op het afwisselend trainen (intervaltrainingen, snelheidstrainingen, duurlopen, korte lopen). Ik probeerde minimum 1 lange duurloop in mijn schema te steken. Mijn trainingsmaximum in de aanloop van de marathon lag op 63 kilometer in de week van 29/03 t.e.m. 4/04/2021.

Wat ik zeker ook in mijn voorbereiding wou steken was het verkennen van het parcours. Om praktische redenen was dit met de fiets en te voet. Ik plan nog eens het volledige parcours te fietsen. Mijn grote angst is om verkeerd te lopen op het parcours. Ik kwam dit eerder tegen op nacht van West-Vlaanderen. Dit was dan wel een wandeltocht maar het was toch zeer onaangenaam om in het donker de weg terug te vinden. Gelukkig stelt men tegenwoordig vaak gpx-files ter beschikking van wedstrijden.

Vanaf dinsdag tot aan de marathon op 17 april zal er een periode van complete looprust aanbreken. De focus ligt dan op rust en het opstapelen van koolhydraten.

Voor mensen die wat meer informatie willen over het voorbereiden van een marathon en de items die ik net heb aangeraakt kan ik verwijzen naar de website van www.running.be en https://ikjeunemie.be/blog/training/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s