Gelezen boeken van 2021 (tips en beoordelingen)

Vorig jaar las ik 50 boeken. Hierbij een beoordeling van de fictie boeken voor 2021. Op het einde ga ik nog kort eens in op de non-fictieboeken die ik gelezen heb in 2021. 5 sterren is het maximum, 1 ster is het minimum. Misschien belangrijk om te vermelden dat ik een grote liefhebber ben van boeken die een zekere tragiek in zich hebben. Bij een aantal boeken vermeld ik random wat commentaar.

1 ster boeken

XY van Sandro Veronesi. * Hoewel ik enorm genoten heb van Kolibrie kon dit boek me niet bekoren. In het boek zitten meer dan 50 personages en het verhaal was voor mij bij het haar getrokken. Ik begreep er geen bal van.

De vijand van Pieter Aspe. * Ik wou eens een boek lezen van Pieter Aspe in 2021. Het is een eenmalige trip.

2 sterren boeken

Patricia van Peter Terrin ** Voorspelbaar verhaal. Geen bijzondere indruk achtergelaten.

Moeders van anderen van Mirthe van Doornik ** Geen bijzondere indruk achterlaten.

4 seizoenen van Stephen King ** Geen bijzondere indruk achtergelaten. Ik wou absoluut het deelverhaal “De leerling” eens lezen

De eenzaamheid van de priemgetallen ** Bestseller. Ik ben blij dat ik het gelezen heb maar heeft me weinig kunnen boeien.

3 sterren boeken

De opwindvogelkronieken van Haruki Murakami *** Mooie taal. Op bepaalde momenten wel moeilijk te volgen (magisch realisme).

Pest van Joost Devriesere *** Actueel, kon me boeien tot het einde

Oogst van Sien Volders *** Onderhoudend maar niet meer dan dat.

Maanlicht van een andere planeet van Herman Brusselmans *** Typische Brusselmansroman. Onderhoudend voor lezers die van zijn stijl houden (en ik ben zo iemand)

De monnik van Mokka van Dave Eggers *** Fijne taal maar het boek kreeg me om één of andere reden niet volledig mee.

De zwarte brug van Erik Vlaminck *** De auteur gebruikt een mooie taal. Ik geef hem maar drie sterren omdat ik me het plot niet meer herinner. Dus dat zal wel betekenen dat het boek niet zo’n grote indruk heeft gemaakt.

Muidhond van Inge Schilperoord *** Intrigerend. Ik geef het boek maar 3 sterren door zijn einde. Goede film over gemaakt.

Noem me bij jouw naam van André Aciman *** Mooi verhaal maar kabbelt wat.

The shining van Stephen King *** Pageturner, ik geef hem maar drie sterren omdat de taal die Stephen King gebruikt niet bijzonder hoogstaand is. De film is beter.

Beschermvrouwe van de verschoppelingen van Delphine Lecompte *** Proza op de typische stijl van Delphine Lecompte. Bij momenten zeer grappig maar er komen iets teveel dezelfde stijlfiguren in voor (o.a. de bijzondere beroepen). Iets teveel touwslagers en lamakwekers.

Over bergen heen van Charles Martin *** Mooi liefdesverhaal maar ook niet meer dan dat.

Haantjes van Kluun *** Bij momenten zeer grappig boek. Leuke stijl. Ik zal nog zeker meer boeken van de auteur lezen.

4 sterren:

De geschiedenis van mijn seksualiteit van Tobi Lakmaker **** Fijne inkijk in het seksuele leven van de auteur. Bij momenten zeer amusant.

Opgewekt naar de eindstreep Hendrik Groen **** Leuke ontdekking. Dit boek bestaat uit korte dagboekfragmenten van de lotgevallen van Hendrik Groen in het bejaardentehuis. Zeer grappig. Er is ook een fijne serie over gemaakt.

Zolang er leven is van Hendrik Groen **** Zelfde amusement.

Het alles van Dave Eggers **** Ik vond het boek nog beter dan The Circle van dezelfde auteur. Spannende, eigentijdse 1984 roman. Zeer verontrustend. Doet je nadenken.

Alles valt van Sylvie Marie **** Pageturner. In het begin nogal alledaags maar fijne plottwist waardoor het verhaal mooi samenvalt.

De Kolibrie van Sandro Veronesi **** Fijn plot, intrigerend.

Klara en de Zon van Kazuo Ishiguro **** Origineel boek over een kunstmatige vriendin. Je gaat meeleven met een robot.

Laat me niet alleen van Kazuo Ishiguro **** Zeer origineel gevonden, mooie taal. Blijft boeien tot het einde. Mooie film ook van gemaakt.

Stemvorken van A.F.Th Van der Heijeden **** Ik lees deze auteur zeer graag. Voor liefhebbers van Van der Heijden. Ik kijk al uit naar het vervolg.

Zwarte Schuur van Oek De Jong **** De roman won de boekenbon literatuurprijs. Boeiend verhaal over een trauma.

Ik ben er niet van Lize Spit **** Echt pageturner. Ik hou van de stijl. Lize Spit schrijft zeer filmisch. Het is duidelijk dat de auteur het ziektebeeld van bipolariteit zeer goed kent. Dit boek heb ik twee keer gelezen omdat ik een boekenclub heb gevolgd over het boek. Ik kijk al uit naar haar volgende boek.

Suikerspin van Eric Vlaminck **** Origineel verhaal over een siamese tweeling verteld vanuit verschillende personages. Gebaseerd op waargebeurde feiten. Eric Vlaminck schrijft in een eigen taal waarvan ik hou.

I.M. Van Connie Palmen **** Het was al een hele tijd geleden dat ik nog eens iets van de auteur heb gelezen. Het boek is een mooi liefdesverhaal dat niet in de valkuil trapt van zeemzoeterigheid.

Een klein leven van Hanya Yanagihara**** Zeer tragisch verhaal maar ik vond het fijn om te lezen. Voor mensen die geen zware boeken willen lezen zou ik dit niet aanraden.

Madame Bovary van Flaubert **** Klassieker en zeer terecht. Er is een mooie toneelverfilming over gemaakt die op vrtnu staat.

5 sterren

Dichtbundels Kalfsvlies en fantoommerie van Marieke Lucas Rijneveld. ***** Alles van deze auteur vind ik top. Zeer mooie taal. Verfrissende gedichten. Binnenkort ga ik naar haar luisteren (De paarse zetel in de krook bibliotheek).

De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld ***** Tragisch deels autobiografisch verhaal. Het boek nam me van in het begin tot het einde mee.

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld ***** Je kruipt in het hoofd van een verdorven personage. Zeer intrigerend, mooie taal.

Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers ***** Kreeg de libris Literatuurprijs van 2021. Concurrent van Marieke Lucas Rijneveld in de prijs. Grappig verhaal over een oude man die zwaar tegen zijn zin in een verzorgingstehuis zit.

Dag liefje met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder van Stefaan Degand. ***** In één ruk uitgelezen. De auteur schrijft zoals hij leeft. Zonder punten met een lach een traan. Zeer de moeite.

Beer van Marian Engel ***** Gehypet boek in 2021 en zeer terecht. Over een vrouw die gevoelens krijgt voor een beer. Intrigerend en origineel. Bijzonder verhaal zonder ranzig te worden.

Stoner van John Williams ***** Een absolute leestip. Dit boek blies me van mijn sokken. Zeer ontroerend. Ik moest zelfs een traantje wegpinken. Verveelde geen moment. Het boek staat terecht op vele lijstjes.

Ik las in 2021 ook een aantal non-fictie boeken. Ik wil zeker de auteur Bill Bryson aanraden. Ik las van hem “een huis vol: een kleine geschiedenis van het dagelijks leven” *****. Vanuit de kamers van zijn eigen huis vertelt de auteur allerlei weetjes over alledaagse objecten. Zo kom je onder andere te weten hoe de hygiënegewoonten zeer sterk geëvolueerd zijn met de tijd. Waar is de tijd dat vrouwen pruiken hadden die 75 cm hoog waren? De tijd dat mensen loodwit op hun gezicht smeerden en daardoor onbewust hun leven drastisch verkortten. Een eye opener. De auteur vermeldt tijdens het boek ook weetjes over de uitvinders van alledaagse voorwerpen zoals de gloeilamp, de telefoon,… Het boek “een kleine geschiedenis van bijna alles” **** van dezelfde auteur kon zeker aan dit boek tippen. Het boek is een tip van Lieve Scheire. De auteur neemt je mee op ontdekkingsreis door het heelal en gaat in op heel wat ontdekkingen en eigenaardigheden. Leestip voor wie geïnteresseerd is in het lot en geschiedenis van deze blauwe planeet.

Voor de rest las ik nog volgende non-fictie boeken

Bekend en bescheiden van Alexander De Rycke ****: Deels tot zwaar overdreven biografisch verhaal over comedian Alexander De Rycke. Humoristisch. Ik heb genoten van het boek.

Gent filmstad cinema’s en filmaffiches ****; een mooi boek voor wie geïnteresseerd is in de filmgeschiedenis van Gent.

het vzw-zakboekje van oprichting tot ontbinding. Voor wie geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de vzw.

Het boek Jonathan van Chris De Stoop **: Degelijk onderzoek naar de dood van de oom van de auteur. Kon me wel niet de hele tijd boeien.

Homonen onder controle van Guy T’sjoen

Ronald Janssen van Machteld Libert

Zeer benieuwd naar het leesjaar 2022.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s